Burun Estetiği

BURUN ESTETİĞİ ( RİNOPLASTİ )

Rinoplasti yani estetik burun ameliyatı ; her kişide oldukça farklılık gösteren yüz, cilt, kıkırdak ve burun anatomisine göre kişiye özgü bir biçimde planlanması gereken sanatsal bir cerrahidir.
Rinoplasti ameliyatı ile hedeflenen burun cilt dokusunun yapısı ile uyumlu olarak burun kemik ve kıkırdak iskeletlerinin yeniden şekillendirilmesi ile yüze uygun ve orantılı estetik ve de sağlıklı nefes alınabilen fonksiyonel burun anatomisi elde etmektir.
Hiçbir burun anatomisi birbirine benzerlik göstermez, ve bu nedenle ameliyat esnasında yapılacak olan işlemler de birbirinden oldukça farklılık gösteremektedir ve bu nedenle cerrah onlarca farklı ameliyat tekniğine hakim olmalıdır.
Burun estetiği ile hedeflenen ; burun temel anatomik yapıları olan kemik ve kıkırdak dokuları aşırı olarak çıkarmadan , bu yapıları kendi içerisinde şekillendirerek daha doğal ve yapısal bütünlüğün korunduğu rinoplasti felsefesini ameliyat esnasında uygulamaktır.

Kaş kaldırma için danışmanlık randevusu alın

Rinoplasti öncesi Hasta-Doktor görüşmesinin önemi

Ameliyat öncesinde hastanın beklentileri ve istekleri cerrah ile karşılıklı olarak yapılacak olan ardışık görüşmeler ile değerlendirilmelidir. Bu görüşmelerin birden fazla olması karşılıklı diyaloğun sağlamlaştırılması açısından çok önemlidir.
Doktor ile yapılacak olan ilk görüşmeden önce hastanın kendisini bu ameliyata yönlendiren tüm şikayetlerini belirlemesi çok önemlidir. Hastanın, burun şekliyle ilgili olarak kendi belirlediği sorunları ve yapılmasını istediği değişiklikleri doktoruyla mutlaka paylaşması gereklidir. Bu paylaşım sonucunda ise hastanın ameliyattan olan beklentilerinin kendi mevcut yüz anatomisinin oranlarıyla ve cilt yapısı ile normal burun fonksiyonları ile uygun olup olmadığı doktor tarafından hastaya net olarak ifade edilmelidir.
Ameliyat sonucundaki burun şeklinin planlaması hasta ile birlikte yapılması en sağlıklı yaklaşımdır. Hastanın çekilen profesyonel fotoğrafları üzerinde dijital ortamda tasarım ( simülasyonlar ) yapılarak görsel olarak da hastanın nihai ameliyat sonucuna yakın olan tasarım sonuçlarını değerlendirebilmesi sağlanır. Böylelikle hastanın kafasında beliren soru işaretleri ve sonuca dair olabilecek olan merakı, varsa kaygıları giderilmiş olur.
Bu simülasyon çalışmalarının asıl amacı hastanın burun ve yüz yapısına göre daha gerçekçi beklentileri ortaya koyabilmek ve karşılıklı iletişimi daha iyi sağlayabilmektir. Bu simülasyonlar ameliyat sonucuyla ilgili bir garanti içermemektedir.

Ameliyat süreci

Ameliyat öncesi detaylı Kulak Burun Boğaz muayenesi yanında ameliyattan bir veya iki gün öncesinde ameliyatın gerçekleştirileceği hastanede rutin anestezi tetkikleri yapılmaktadır. Tetkik sonuçları ile birlikte anestezi hekimi hastayı değerlendirip genel anestezi için uygun olup olmadığına karar vermektedir.
Ameliyat ortalama 2 – 2.5 saat arasında sürmektedir. Hastalarımız bir gece hastane yatışı sonrasında ertesi sabah taburcu edilmektedirler.
Ameliyat sonrası fazla sıcak olmayan bir ortamda ve baş yüksekte olacak şekilde istirahat edilmesi ödemlerin artmaması açısından önerilmektedir.
İlk 24-72 saatte gözler üzerine aralıklı buz tatbiki yapılması şişlik ve morlukların artmaması ve hastanın daha çabuk normale hayata dönmesi açısından faydalı olacaktır.

Kaş kaldırma için danışmanlık randevusu alın

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Özel durumlar dışında burun içerisine silikon tampon konulması gerekmediğinden çoğu hasta da ameliyat burun içine tampon konulmadan tamponsuz olarak da yapılabilmektedir.
Burnun hareket etmeyen bir yapı olması nedeni ile ameliyat sonrası ciddi ağrı olmamakta , gereklilik halinde ise basit ağrı kesicilerin kullanılması genellikle yeterli olmaktadır.
İlk hafta içinde burun içinde gelişen ödemlenme ve kabuklanmalar nedeniyle burun tıkanıklığı yaşanabilmektedir. Bu durum burun yıkama spreyleri veya kontrol muayenesinde hekim tarafınca temizlenerek düzeltilebilmektedir.

Burun dışına uygulanan termo-plastik alçı ameliyattan sonra 7. günde genellikle çıkarılmaktadır ve sonrasında burun derisi üstüne uygunalan bandaj 14. güne kadar gereklilik halinde yenilenerek uygulanmaktadır. Buruna uygulanan bu bandajlar da 14. günde çıkartılmaktadır.

Cildin kalınlık yapısına göre iyileşme süreci değişiklik göstermektedir. İnce ciltli hastalarda genellikle 1. ay civarında ciltteki kaba ödemlerin tümünde iyileşme sağlanabilirken, cilt yapısı daha kalın hastalarda bu süre 2-3 ayı bulmaktadır.
Ameliyat sonrasında hastanın alçı ve bandajlarının alındığı dönemde ilk kez göreceği burnu nihai sonuç olmayacaktır. Dokulardaki ödemin azalması ve burnunun son şeklini alması, kullanılan ameliyat tekniği, burun cildinin yapısı ve ameliyat sırasında kullanılan greftlerin (burna eklenen kemik, kıkırdak gibi dokular) cins ve miktarına göre ilk 3 ayda daha hızlı olmak üzere, yaklaşık 12 ay sürecektir.

Dr Furkan Özer Fotoğrafı

Furkan Özer

CEO
1986 yılında Sakarya Sapanca’da doğdu. İlkokul eğitimini Adapazarı Atatürk İlkokulu’nda, orta ve lise eğitimini sırasıyla Sakarya Anadolu Lisesi ve Sakarya Fen lisesi’nde 1997-2004 yılları arasında tamamladı. 2012 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 2012-2018 yıllarında Hacettepe Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında (KBB) Uzmanlık Eğitimini aldı.
Dr Furkan Özer Fotoğrafı

Furkan Özer

CEO
1986 yılında Sakarya Sapanca’da doğdu. İlkokul eğitimini Adapazarı Atatürk İlkokulu’nda, orta ve lise eğitimini sırasıyla Sakarya Anadolu Lisesi ve Sakarya Fen lisesi’nde 1997-2004 yılları arasında tamamladı. 2012 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, 2012-2018 yıllarında Hacettepe Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında (KBB) Uzmanlık Eğitimini aldı.

GERÇEK SİZİ
ORTAYA ÇIKARMAYA BAŞLAYIN