Burun Eti Büyümesi – Alt Konka Hipertrofisi
Alt Konkaların Büyümesine Yönelik Ameliyatlar
Alt burun etlerinin büyümesine ( Alt konka hipertrofisi ) bağlı olarak oluşan burun tıkanıklıklarının tedavisinde burun etlerinin gerektiği kadar küçültülmesi farklı ameliyat yöntemleri ile sağlanabilmektedir.
Burun içindeki havanın nemlendirilmesi , ısıtılması ve yoğunluğunun farkedilmesi gibi birçok fonksiyonu olan alt burun etleri hiç bir şekilde tamamen kesilerek çıkartılmamalıdır. Geçmiş yıllarda sıklıkla uygulanan bu tür fazla cerrahileri takiben burun fonksiyonlarında ciddi bozukluklar görülmüştür ve ayrıca normal solunum fizyolojisindeki olumsuzlukların yanı sıra burun içinde oluşan kuruma, kabuklanma, tekrarlayan enfeksiyonlar gibi şikayetlerin çözümü son derece zor hatta bazen imkansız olmaktadır.
Bu nedenle alt konkaları küçültmeye yönelik olarak yapılan işlemler sırasında hem aşırı küçültmeden kaçınmak hem de alt konkaların fonksiyonel dış yüzey mukozasına zarar vermeyen teknikleri tercih etmek gerekmektedir. Alt burun etlerini küçültmek amacı ile en sık uygulanan yöntemler; radyofrekans yöntemi ile konkanın mukozasına zarar vermeden mukoza altı ndaki dokuların hacminin azaltılmasıdır. Burun etlerinin iç yapısını oluşturan kemik iskelet kısmında büyüme olan durumlarda ise mukoza altındaki yumuşak doku ve kemik dokusununküçültülmesi (endoskopik Konka redüksiyon) yöntemi uygulanmaktadır.
Orta konkalar içerisinde de anatomik bir varyasyon olarak hava hücresi bulunabilmektedir (konka bülloza). Bu hava hücresinin büyümesi sonrasında burun pasajında hava akımını önlemekte, aynı zamanda pasajın içinde yer alan sinüs kanallarında tıkanmaya bağlı olarak kronik sinüs iltihaplarına neden olabilmektedir. Bu tür problemlere neden olan orta burun etlerine uygun endoskopik cerrahi yöntemler ile müdahale edilmelidir. (Endoskopik Konka Büllosa Redüksiyonu ).
Konka Radyofrekans Ve Konka Cerrahisi için danışmanlık randevusu alın
Alt Konka Radyofrekans
Burun pasajlarının alt yan duvarlarında yer alan alt konkaların mukozası altındaki zengin damar içerikli yumuşak dokular içerisine özel bir cihaz ile radyofrekans enerjisi verilmesini takiben dokularda oluşan ısı hasarının büzülme ve sertleşme ile iyileşmesi prensibine dayanır. İşlemi takiben 4-6 hafta içinde oluşan sert iyileşme dokusu etlerde küçülmeni sağlamaktadır. İşlem lokal anestezi altında veya sedasyon altında her iki alt Konka için yaklaşık 15-20 dk sık bir sürede uygulanabilmektedir.
Radyofrekans işlemi sırasında burun etinde kesilme ve ciddi hasarlanma olmadığı için işlem sonrası kanama beklenmemektedir ve bu nedenle tampon uygulanması gerekmemektedir.
İyi bir lokal anesteziyi takiben işlem sırasında ve sonrasında ağrı hissedilmemektedir.Uygulamayı takiben hastalar kısa sürede günlük rutin aktivitelerine geri dönebilmektedirler.
Ameliyat sonrası erken dönemde alt konkalarda oluşan ödem nedeni ile ilk 1 haftalık erken dönemde burun tıkanıklığında artma izlenebilmektedir.
Radyofrekans uygulaması sonrasında burun tıkanıklığında düzelme 2-3 hafta içerisinde ortaya çıkmaya başlamaktadır. Alt konkalardaki küçülme ise 4-6 haftaya kadar devam edebilmektedir. Hastaların küçük bir kısmında ise radyofrekans işleminden sonra 2 aylık iyileşme dönemini takiben burun tıkanıklığında istenen düzelme elde edilememesi durumunda işlemin tekrarlanması gerekebilmektedir.
Konka Radyofrekans işlemi
Radyofrekans işlemi ile iyi sonuç alınan hastalarda alerjik rinit gibi hastalıkların bulunması durumunda ve hastaların özellikle havanın kuru ve kirli , soğuk ortamlarda bulunmaları ya da uzun süreli olarak tansiyon ilaçları gibi damar genişletici ilaçlar kullanmaları durumunda alt burun etleri işlemden sonra tekrar büyüyebilmektedir. Bu durumda hastalara radyofrekans işleminin tekrarı ya da endoskopik konka redüksiyonu ameliyatı önerilmektedir.
Konka radyofrekans işlemi, şikayetlerin tekrarlama ihtimali olmasına karşın uygulamanın yüksek başarı oranı, işlem sonrasında tampon gerektirmemesi ve lokal anestezi ile kısa sürede yapılabilmesi ayrıca işlem sonrasında kanamaya neden olmaması gibi avantajları nedeni ile en sık tercih edilen prosedürlerden birisidir.